De boerderij

Runderen

Schapen

Kinderboerderij

Runderen

Belgisch Witblauw

Geschiedenis 
 
Na WOII steeg de vraag naar rundvlees en om aan deze vraag te voldoen selecteerden de landbouwers hun beste dieren. In deze periode ontstond het Belgisch Witblauw ras, dat gekenmerkt wordt door een sterk ontwikkelde bespiering (schouders, schoft, rug, lenden, achterhand), een groot formaat, een fijn maar stevig beendergestel, een mooie harmonie van lijnen met ronde ribben, een gebogen maar stevig achterdeel, verscholen heupen en een losse staart. Bij dit ras komen drie types van kleuring voor: volledig wit, blauw (blauwbont) en het minder voorkomende zwart (zwartbont).
_EMA9938-2
Vleeskwaliteit
 
Het BWB wordt door de fokkers geselecteerd om aan de verwachtingen van de consumenten te voldoen. Het ras onderscheidt zich door de grotere hoeveelheid geproduceerd vlees en zijn bijzondere kwaliteit. Zo is het vlees zeer rijk aan eiwitten van hoge biologische waarde, aan vitaminen B3 en B12, aan ijzer en zink, beide laatsten in een vorm die gemakkelijk door het organisme opneembaar is. Dankzij de fijnheid van de vezelstructuur en zijn laag gehalte aan bindweefsel, is het BWB vlees bovendien lekker mals. Het BWB biedt de consumenten wat ze wensen: een mager, mals en smaakvol stukje vlees, geproduceerd met respect voor het welzijn van de dieren en de voedselveiligheid.
KWA_4940-2
Op ’t Silsomhof 
 
Als kalfje zogen de jonge stiertjes bij hun moeder en lopen ze vrolijk mee op de weide. Als de jonge stiertjes 6 à 12 maanden oud zijn en geen melk meer nodig hebben, dan worden ze door ons aangekocht. Gemiddeld gezien blijven ze zo’n tien maanden op onze boerderij en worden ze geslacht als ze tussen de 650 en 750 kilogram wegen.
 
Onze dieren worden twee keer per dag gevoederd met korrels en stro. De korrels zijn samengesteld naar hun behoeften en bevatten 95% afvalproducten van de humane consumptie (bv: bietenpulp uit suikerwinning, kortmeel uit de bloemmolens en schroten uit oliewinning). Elke dag worden ze ingestrooid met stro, zodat ze altijd een zachte en propere ligplaats hebben. Een goede verzorging met veel aandacht voor de gezondheid en het welzijn van onze dieren staat dan ook centraal in onze bedrijfsvoering.
 
KWA_4940-2
Runderen

Limousin

Oorsprong
 
Het Limousin-ras vindt zijn oorsprong in het weinig vruchtbare middelgebergte in het zuidwesten van Frankrijk en wordt uitsluitend voor zijn vlees gekweekt. Het is éénkleurig licht- tot donkerrood. De dieren gelden als robuust en ze zijn met weinig tevreden. Daarom is dit dier het meest geschikt voor extensief gebruik op weilanden.
 
De runderen leven op uitgestrekte, puur natuurlijke weiden. Deze magere weiden met hun vitaminerijk voer zorgen voor een gezond veebestand. Ze garanderen een langzame groei en een uitstekende, vetarme, licht doorregen vleesstructuur. Het is een vroegrijp, sterk en vruchtbaar ras met een goede gezondheid en een opmerkelijke soberheid. Deze eigenschappen maken het mogelijk om onder de meest uiteenlopende omstandigheden een maximum aan kwaliteitsvlees te leveren.
 
Kenmerken
 
De essentiële kenmerken van het Limousin-ras zijn:
 
  • niet veeleisend, gecombineerd met een hoge vitaliteit
  • geringe neiging tot vet worden
  • zeer goede, fijnvezelige vleeskwaliteit
  • fijne beenderen samen met een bijzondere ontwikkeling van waardevolle onderdelen
  • makkelijk kalven
  • hoog slachtrendement
IMG_1379-2
DSCF0391
Op ‘t Silsomhof
 
Onze Limousin-stieren lopen als kalf bij hun moeder op de weides in de Ardennen. Op een leeftijd van 5-8 maanden worden ze gespeend en komen ze naar onze boerderij. Bij ons zullen ze verder uitgroeien met natuurhooi, mais, voederbieten en lijnzaadschilfers. Dit voer is allemaal lokaal geproduceerd. We zorgen bewust voor een alternatief voeder, zonder soja. Op deze manier verkleinen we hun CO2 voetafdruk enorm. Als de stieren groot genoeg zijn, worden ze geslacht en op de boerderij als Silsomvlees verkocht.
Silsomvlees 2
Runderen

Kalveren

Drie keer per jaar kopen we 2 kleine Belgisch Witblauwe kalfjes van ongeveer 10 dagen oud. Zij krijgen gedurende de eerste 3 maanden melk en kalverbrokken. Na 3 maanden wordt de hoeveelheid melk afgebouwd. Dan krijgen ze hooi en kalverbrokken naar believen. Ze zijn maximaal 8 maanden oud als ze geslacht worden, hierdoor heeft hun vlees een zeer zachte smaak en is het mals, sappig en blank van kleur. Omdat jonge dieren relatief minder bindweefsel hebben is het zeer licht verteerbaar.

Kalf 3
De

Schapen

Onze kudde bestaat uit een mix van Swifter en Baggerbonte ooien. Deze worden elk jaar gedekt door een Baggerbonte bok, wat resulteert in een kleurrijke groep lammetjes. Door ondervinding merken we dat deze kruising zorgt voor vlotte bevallingen en sterke, grote lammeren die later voor mals en smaakvol vlees zorgen. Deze worden geslacht als ze een gewicht van ongeveer 50kg bereiken.  De ooien staan van mei tot december op de weide, daarna komen ze op stal voor de lammerperiode(februari-april).  Hier krijgen ze hooi, maïs en korrels.  In april/mei als de nachten niet meer koud zijn, dan worden de ooien geschoren en de hoefjes geknipt.  De wol delen we uit aan geïnteresseerden.

Op de boerderij-13
De

Kinderboerderij

Het woord kinderboerderij geeft ons een romantisch beeld van een weide vol met kippen, geitjes, konijnen,…. Maar dat is bij ons niet het geval.  Het woord kijkboerderij is meer op zijn plaats.  Tijdens de openingsuren is de boerderij vrij te bezoeken en kan je kennis maken met onze dieren. De stieren, de schapen en de pony’s krijgen graag een aai of een knuffel.  Reserveren is niet nodig, maar het is leuk als U een kleine aankoop doet in onze hoevewinkel.

20240927_074235 Large