Geschiedenis
Na WOII steeg de vraag naar rundvlees en om aan deze vraag te voldoen selecteerden de landbouwers hun beste dieren. In deze periode ontstond het Belgisch Witblauw ras, dat gekenmerkt wordt door een sterk ontwikkelde bespiering (schouders, schoft, rug, lenden, achterhand), een groot formaat, een fijn maar stevig beendergestel, een mooie harmonie van lijnen met ronde ribben, een gebogen maar stevig achterdeel, verscholen heupen en een losse staart. Bij dit ras komen drie types van kleuring voor: volledig wit, blauw (blauwbont) en het minder voorkomende zwart (zwartbont).
Vleeskwaliteit
Het BWB wordt door de fokkers geselecteerd om aan de verwachtingen van de consumenten te voldoen. Het ras onderscheidt zich door de grotere hoeveelheid geproduceerd vlees en zijn bijzondere kwaliteit. Zo is het vlees zeer rijk aan eiwitten van hoge biologische waarde, aan vitaminen B3 en B12, aan ijzer en zink, beide laatsten in een vorm die gemakkelijk door het organisme opneembaar is. Dankzij de fijnheid van de vezelstructuur en zijn laag gehalte aan bindweefsel, is het BWB vlees bovendien lekker mals. Het BWB biedt de consumenten wat ze wensen: een mager, mals en smaakvol stukje vlees, geproduceerd met respect voor het welzijn van de dieren en de voedselveiligheid.
Op ’t Silsomhof
Als kalfje zogen de jonge stiertjes bij hun moeder en lopen ze vrolijk mee op de weide. Als de jonge stiertjes 6 à 12 maanden oud zijn en geen melk meer nodig hebben worden ze door ons aangekocht. Gemiddeld gezien blijven ze zo’n tien maanden op onze boerderij en worden ze geslacht als ze tussen de 650 en 750 kilogram wegen.
Onze dieren worden twee keer per dag gevoederd met korrels en stro. De korrels zijn samengesteld naar hun behoeften en bevatten 95% afvalproducten van de humane consumptie (bv: bietenpulp uit suikerwinning, kortmeel uit de bloemmolens en schroten uit oliewinning). Elke dag worden ze ingestrooid met stro, zodat ze altijd een zachte en propere ligplaats hebben. Een goede verzorging met veel aandacht voor de gezondheid en het welzijn van onze dieren staat dan ook centraal in onze bedrijfsvoering.