Limousin

Oorsprong
 
Het Limousin-ras vindt zijn oorsprong in het weinig vruchtbare middelgebergte in het zuidwesten van Frankrijk en wordt uitsluitend voor zijn vlees gekweekt. Het is éénkleurig licht- tot donkerrood. De dieren gelden als robuust en ze zijn met weinig tevreden. Daarom is dit dier het meest geschikt voor extensief gebruik op weilanden.
 
De runderen leven op uitgestrekte, puur natuurlijke weiden. Deze magere weiden met hun vitaminerijk voer zorgen voor een gezond veebestand. Ze garanderen een langzame groei en een uitstekende, vetarme, licht doorregen vleesstructuur. Het is een vroegrijp, sterk en vruchtbaar ras met een goede gezondheid en een opmerkelijke soberheid. Deze eigenschappen maken het mogelijk om onder de meest uiteenlopende omstandigheden een maximum aan kwaliteitsvlees te leveren.
 
Kenmerken
 
De essentiële kenmerken van het Limousin-ras zijn:
 
  • niet veeleisend, gecombineerd met een hoge vitaliteit
  • geringe neiging tot vet worden
  • zeer goede, fijnvezelige vleeskwaliteit
  • fijne beenderen samen met een bijzondere ontwikkeling van waardevolle onderdelen
  • makkelijk kalven
  • hoog slachtrendement
 
 
 
Op ‘t Silsomhof
 
Onze Limousin-stieren lopen als kalf bij hun moeder op de weides in de Ardennen. Op een leeftijd van 5-8 maanden worden ze gespeend en komen ze naar onze boerderij. Bij ons zullen ze verder uitgroeien met natuurhooi, mais, draf, voederbieten en lijnzaadschilfers. Dit voer is allemaal lokaal geproduceerd. We zorgen bewust voor een alternatief voeder, zonder soja. Op deze manier verkleinen we hun CO2 voetafdruk enorm. Als de stieren groot genoeg zijn, worden ze geslacht en op de boerderij als Silsomvlees verkocht.