Historiek

Raf en ik zijn beide afkomstig uit een landbouwersfamilie. Maar na onze studies als graduaat landbouw gingen we eerst enkele jaren werken in de privé sector. Toch begon het na enige tijd te kriebelen om zelf een landbouwbedrijf op te richten. Maar vermits onze broers de ouderlijke bedrijven verder zetten, moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. In 2010 viel ons oog op een voormalig witloofbedrijf in Erps-Kwerps. We waren snel overtuigd en zagen wat de mogelijkheden waren. Eens de nodige vergunningen in orde waren, werd de koop gesloten en konden we verhuizen. Een nieuw avontuur kon beginnen !

Om enige zekerheid te behouden bleef Raf fulltime buitenshuis werken en bleef ik fulltime thuis. In oktober 2010 stonden de eerste stieren op 't Silsomhof. De naam hebben we ontleent van het achtergelegen natuurgebied Silsombos. Na anderhalf jaar van bouwen en verbouwen vonden we onze boerderij mooi genoeg om ook bezoekers te ontvangen. Dan zijn we gestart met rondleidingen voor gezinnen en klassen en op een moment kwam de vraag van een papa: " Zou ik hier het verjaardagsfeestje van mijn zoontje kunnen organiseren?" Daar had ik nog niet direct over nagedacht, maar ik wou het wel eens proberen. Dat viel heel goed mee en dus hadden we een nieuwe activiteit om aan te bieden. 

Op vraag van de bezoekers zijn we op zoek gegaan naar een manier om het vlees van onze dieren te kunnen verkopen. Die vonden we dan bij Frank Bielen, de slager die voor ons de stieren verwerkt. We startten met de verkoop van vleespakketten. De aankoop van een koelwagen volgde en na een jaar openden we onze hoevewinkel (eind 2013). Mensen konden vanaf dan ook voor 1 biefstuk bij ons terecht i.p.v. een groot pakket te moeten aankopen. Naast onze Belgisch Witblauw stieren zijn we dan ook gestart met een begrazingsproject met Limousinstieren in het Silsombos in samenwerking met Natuurpunt Kortenberg. Lokaal vlees met een kleine voetafduk, ons Silsomvlees.

Eind 2013 kwam de eerste pony en werden de kleine dieren in aantal uitgebreid. Dan zijn we gestart als zorgboerderij zodat er bij ons ook mensen terecht kunnen die het wat moeilijker hebben in de reguliere samenleving. De kinderboerderij werd wat uitgebreid en ik legde mij helemaal toe op klasbezoeken, verjaardagsfeestjes, e.d.

Door de groei van het aantal bezoeken en de groei van de hoevewinkel konden we van 't Silsomhof een leefbaar familiebedrijf maken, dus kon Raf zijn job buitenshuis opzeggen. Hij volgende bij Syntra avondschool beenhouwerij en op die manier konden we zelf ons vlees gaan versnijden. Na enkel jaren hard werken en plannen maken, werd in 2021 een nieuwe winkel gebouwd met een volledig uitgeruste slagerij. Hier is nog ruimte om te groeien in zowel koude als warme bereidingen. 

Het aantal groepsbezoeken werd afgebouwd en verjaardagsfeestjes worden niet meer georganiseerd. Je kan nu éénmaal niet alles blijven doen en soms moet je keuzes maken. De boerderij is wel nog altijd vrij te bezoeken binnen onze openingsuren. Dus kom gerust langs, breng een bezoek aan de dieren en neem een lekker stukje vlees mee. 

We kijken uit naar wat de toekomst ons zal brengen. Met de nodige dosis geduld, geluk en een goede wil hopen we van 't Silsomhof een bedrijf te maken waar iedereen welkom is en waar iedereen kan genieten van een stukje landbouw, een stukje natuur en een lekker stukje vlees.

Vanwege Ann, Raf, Lotte en Bram