Historiek

Raf en ik zijn beide afkomstig uit een landbouwersfamilie. Maar na onze studies als graduaat landbouw gingen we eerst enkele jaren werken in de privé sector. Toch begon het na enige tijd te kriebelen om zelf een landbouwbedrijf op te richten. Maar vermits onze broers de ouderlijke bedrijven verder zetten, moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. In 2010 viel ons oog op een voormalig witloofbedrijf in Erps-Kwerps. We waren snel overtuigd en zagen wat de mogelijkheden waren. Eens de nodige vergunningen in orde waren, werd de koop gesloten en konden we verhuizen. Een nieuw avontuur kon beginnen !

Om enige zekerheid te behouden bleef Raf fulltime buitenshuis werken en bleef ik fulltime thuis. In oktober 2010 stonden de eerste stieren op 't Silsomhof. De naam hebben we ontleent van het achtergelegen natuurgebied Silsombos. Na anderhalf jaar van bouwen en verbouwen vonden we onze boerderij mooi genoeg om ook bezoekers te ontvangen. Dan zijn we gestart met rondleidingen voor gezinnen en klassen en op een moment kwam de vraag van een papa: " Zou ik hier het verjaardagsfeestje van mijn zoontje kunnen organiseren?" Daar had ik nog niet direct over nagedacht, maar ik wou het wel eens proberen. Dat viel heel goed mee en dus hadden we een nieuwe activiteit om aan te bieden. 

In 2012 is Raf dan overgestapt van zijn job als vertegewoordiger naar een kantoorjob met regelmatigere uren. Het werd een beetje te druk voor mij met 2 kleine kindjes (°2009 en °2010) en de boerderij. 

Omdat er veel mensen heel enthousiast waren over de manier waarop we onze dieren verzorgen, wou men ook het vlees van onze stieren kunnen kopen. Dus gingen we op zoek naar een manier om ons vlees te verkopen. Die vonden we dan bij Frank Bielen, de slager die voor ons de stieren verwerkt. We startten met de verkoop van vleespakketten. De aankoop van een koelwagen volgde en na een jaar openden we onze hoevewinkel (eind 2013). Mensen konden vanaf dan ook voor 1 biefstuk bij ons terecht i.p.v. een groot pakket te moeten aankopen. Naast onze Belgisch Witblauw stieren zijn we dan ook gestart met een begrazingsproject met Limousinstieren in het Silsombos in samenwerking met Natuurpunt Kortenberg. Lokaal vlees met een kleine voetafduk, ons Silsomvlees.

Eind 2013 kwam de eerste pony en werden de kleine dieren in aantal uitgebreid. Dan zijn we gestart als zorgboerderij zodat er bij ons ook mensen terecht kunnen die het wat moeilijker hebben in de reguliere samenleving. Ook rustoorden hadden ons ontdekt en kwamen langs voor een uitstapje met de bewoners.

Halfweg 2014 is Raf dan halftijds gaan werken, zodat we de winkel konden uitbouwen. Er kwam een BBQ-assortiment en kalfsvlees bij. Eind 2014 is Céline onze eerste werkneemster halftijds in dienst gekomen om de verzorging van de kleine dieren van mij over te nemen en om mee de klassen te begeleiden in drukke momenten. 

In de winter van 2014 werd een crowdfunding opgestart voor de aanleg van het Wij-depad, een verhard pad door de weides zodat minder mobiele mensen ook makkelijk contact kunnen maken met onze dieren. Op het einde van de zomer 2015 werd het pad aangelegd en nu zijn we bezig aan de afwerking ervan om het pad in het voorjaar 2016 te kunnen openen.

In de zomer van 2015 heeft Raf zijn ontslag gegeven en werkt hij fulltime mee op de boerderij. We zijn sindsdan een echt familiebedrijf :-) 

In het najaar van 2015 zijn we gestart met de verkoop van zuivelproducten van collega-boeren en in februari 2016 komt er varkensvlees van een collega bij. 

En dan nu, herfst 2016: nieuwe website en webshop :-)

We kijken uit naar wat de toekomst ons zal brengen. Met de nodige dosis geduld, geluk en een goede wil hopen we van 't Silsomhof een bedrijf te maken waar iedereen welkom is en waar iedereen kan genieten van een stukje landbouw, een stukje natuur en een lekker stukje vlees.

Vanwege Ann, Raf, Lotte en Bram